RÓZSADOMB ÉS VIDÉKE

A LÁTVÁNYTÁR KIÁLLÍTÁSA A VIZIVÁROSI GALÉRIÁBAN

VIZIVÁROSI GALÉRIA 1027 Budapest II. Kapás u. 55.
MEGNYITÓ: 2010. február 10-én szerdán 18 órakor
MEGNYITJA: Szemadám György, festőművész, író
LÁTOGATHATÓ: március 11-ig

A KIÁLLÍTÁS LÉTREJÖTTÉT A "BUDAPEST BANK BUDAPESTÉRT" ALAPÍTVÁNY TÁMOGATTA

A KIÁLLÍTÁSRÓL

Az idén 20 éves Első Magyar Látványtár Alapítvány terjedelmes gyűjteményéből most egy speciális szempontú, játékos válogatás kerül a nézők elé Rózsadomb és vidéke címmel, a II. kerületi Vizivárosi Galériában.
A kiállítás a meghívó intézmény működési rendjébe szerencsés módon – kétszeresen is – illeszkedik. Egyrészt a kortárs magángyűjteményeket bemutató sorozatába, másrészt pedig azzal, hogy a kiállítás anyagát csupa II. kerületben, a Rózsadombon és közvetlen környékén lakó, vagy egykor ott élő művész munkáiból válogatta a kiállítás rendezője.
Az már csak „hab a tortán”, hogy az Első Magyar Látványtár székhelye is Budapest II. kerületében van.
A Rózsadomb és vidéke című kiállítás szinte minden „szakmai szempontot” nélkülöz. Egyedül a kiállított anyag magas minőségét tartja szem előtt.
Az alapítvány „előidejében” szerzeményezett, és érett korában történt gyarapodásai egyaránt helyet kaptak e sajátos, jólesően (végtelenül) szubjektív válogatásban, amelyben a szerzők postacíme, lakóhelyük földrajzi fekvése a legfontosabb szempont, műveik gyűjteményünkbe kerülése mellett.
A Rózsadombról, mint helyszínről, mint kéznél lévő „modellről” csupán egyetlen szerző szól – a birtokunkban lévő műveken – Jolán Gross-Bettelheim, aki 1956 tavaszán New Yorkból hazatérve-menekülve ott épített házat. S miként évtizedekkel korábban Párizsban, Clevelandban és New Yorkban is, főként az ablakából táruló „tájat” rajzolta és festette, nos így születtek hűséges, naplószerű, rózsadombi részletei a hatvanas évek elején pasztellel, ceruzával, tussal és golyóstollal. A többiek tekintete, ecsete máshol járt és másként járt.

A kiállító művészek névsora:
Albert Katalin, Anna Margit, Bak Imre, Benda Iván, Csohány Kálmán, Erdély Miklós, Ganczaugh Miklós, Gáyor Tibor, J. Gross-Bettelheim, Lossonczy Tamás, Lovas Ilona, Luzsicza Árpád, Maurer Dóra, Molnár Edit, Nádler István, Pauer Gyula, Reményi Schmal Róza, Schmal Károly, Sinkó István, Szemadám György, Székelyi Katalin, Szirtes János.

A fenti névsor szó szerint is, képletesen is igen színes kiállítási összképre ad lehetőséget. Sosemvolt, vagy ritka találkozásokra mű és mű között.
Fennállásának 20-ik évében a Látványtár köszöni ezt az emlékezésre is késztető kiállítási alkalmat a Vizivárosi Galériának.

Megtekinthető: 
2010.02.10. 18:00 - 2010.03.11. 18:00