A rendszerváltás 20 éve

A Friss Galéria vendégkiállítása

Könyv Kata: Búsuló juhász
Podmaniczky Ágnes: A határ szabad
Kiss András: Közéleti hírek
G.Horváth Boglárka: Terrorista baba
Králl Szabolcs: Panteon

21 fiatal magyar képzőművész 25 alkotása.
NDK-s trabantból integető boldog fiatalok az osztrák határnál, vasfüggönyt elegánsan átvágó külpolitikusok, százezres tüntetés az MTV épülete előtt Cserhalmival, óriási tömeg a Kossuth téren, ismét köztársaság lettünk! Kádár János utolsó beszéde, meg az ellenzéki kerekasztal fiatal, lelkes politikusai. Képsorok, amelyek sokunknak beugranak a rendszerváltás kapcsán, amelyek bejárták a világsajtót és elindították azt a folyamatot, amelyet demokratikus átalakulásnak hívunk, és amelynek legemblematikusabb jelenete azért mégiscsak a berlini fal lerombolása/omlása volt.
De vajon mit jelent a mai fiatal képzőművészeknek a 20 évvel ezelőtt történtek és az azóta eltelt időszak. Erre voltunk kíváncsiak, amikor meghirdettük a pályázatot, amelyre 85 művész 90 alkotással jelentkezett. Változatos, sokszínű anyag érkezett. A pályázat témája kevés művön követhető konkrétan nyomon, a fent említett események nem igazán jelennek meg a műveken. A többség egy érzést, egy korszak hangulatát adja vissza, sok festmény inkább csak az utóbbi néhány évre reflektál kritikus szemlélődőként vagy/és aktív résztvevőként.
Szakmai zsűri választotta ki a 25 művet, amelyek szerepelnek a Friss Galéria tárlatán. A kiállítást a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül rendezzük meg. Partnereink, akik vendégül látják az év folyamán a kiállítást a berlini, a párizsi és a bécsi magyar kulturális intézet, és a diszeli Első Magyar Látványtár. A zsűri döntött arról is, hogy kik kapják a Friss Festészeti Díjat.
A zsűri tagjai voltak:
Dr. Baksa- Soós Vera, művészeti vezető, Moholy-Nagy Kiállító Terem, CHB, Berlin
Gaál József, megbízott tanszékvezető, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Festő Tanszék
Varga Csaba, igazgató helyettes, Párizsi Magyar Intézet
Vörösváry Ákos, alapító, művészeti vezető, Első Magyar Látványtár
Mátyók Lilla, tulajdonos, Friss Galéria

Pánczél Andrea és Mátyók Lilla galéria tulajdonosok
Friss Galéria

----

A Galéria által alapított Friss Festészeti Díj március 26-án, került átadásra
Díjazottak:
Első
díjat nem osztottak,
Második helyezettek:
Könyv Kata Izsó Vilmos etnográfiai szobrát, a Búsuló juhász alakját helyezte olajfestménye gyújtópontjába, érzékletes korképbe
Horváth Csilla triptichonjának két festménye, az 1989 és – a mű negatívjaként megjelenő – a 2009 című munkája
Harmadik helyezett:
Bolla Rita Fekete-fehér-rózsaszín című alkotása
Különdíj:
Králl Szabolcs Panteon című műve

Látogatható: 
2009.07.04 - 2009.08.31