Nőábrázolások és ábrázoló nők

kiállítótér

A régóta tervezett Nőábrázolások és ábrázoló nők címet viselő tárlat az alkotóművészet egyik legfontosabb kérdését vizsgálja: a nők szerepét a vizuális kultúra történetében, akik létrehozói, s egyben (örök) témájául is szolgálnak a különféle műalkotásoknak és használati tárgyaknak.

A nők által létrehozott alkotások minden bizonnyal egyidősek a művészet történetével, azonban az elmúlt évszázadok során hosszú folyamat vezetett odáig, hogy a sokáig férfiak által dominált területen a vitathatatlan minőség révén elismerést és megbecsülést nyerjenek.

Már a reneszánsz évszázadai során is működtek jelentős női festők, ez azonban ritkaságszámba ment. Hazánkban a nők ugyan már 1871-től folytathattak művészeti tanulmányokat, de csupán műkedvelőként számoltak velük. A koedukált képzés csak az 1920 és 1932 között lezajlott, Lyka Károly nevével fémjelzett reform alatt indult meg, de nőként elismert és sikeres művésszé válni ezután is rendkívül nehéz volt.

Mindezzel párhuzamosan az egyetemes művészet, a tárgykultúra és a reklám egyik legfontosabb témája mindig a nő, a nőiség által megtestesített ideák, a női szerepek, valamint a jelentős vallási és történelmi női karakterek. Gondoljunk akár a huszonnégyezer évesre becsült willendorfi vénuszra, vagy M. S. mester Vizitációjára - mely kép a világ egyik legszebb festménye -, s ennek megszületésétől a napjainkig tartó hosszú időre, amelyben remekművek tömege jött létre világszerte, szép és csúnya, valóságos és képzelt modellekről, akikről hogyan és ki tudja eldönteni, hogy tárgyai-e vagy alanyai a megszületett műnek.

Egy ritkán felvetett kérdés a sok közül, amelyet ez az "örök"-ség föltesz nekünk.

Bízunk benne, hogy kiállításunk izgalmas, tág körből válogatott anyagával új kérdések forrásául szolgál, s hogy talán válaszokat is nyerünk általa.

A 2024-es évben a Látványtár Kiállítóházában az idén megnyíló kiállítás lesz ismét megtekinthető. (Nem csupán azért mert a Tudásnak az Ismétlés az Anyja.)A két kurátor, V.Á. és V.Á., a most nyíló kiállítást, első közös munkájukat Gyökér Kinga emlékének ajánlják.


A kiállítás anyagát válogatta és rendezte: Várkonyi Ádám és Vörösváry Ákos
A rendezésben közreműködött: Fekete Géza, Nagy Krisztina, Vigyori
A Nőábrázolások és ábrázoló nők kiállítás részeként nyílik meg Lóránt Zsuzsa szobrászművész kamarakiállítása.
A kamarakiállítás anyagát válogatta és rendezte: Kálmán Borbála (művészettörténész, kurátor)
A kiállítás ideje alatt változatlanul látogatható a Bán Mariann Emlékszoba.


Nyitvatartás:

A kiállítás látogatható hétfő és kedd kivételével minden nap

2023-ban:

- július 2-től szeptember 30-ig 10-18 óra között rendes nyitvatartással

- október 1-től október 31-ig 10-16 óra között ügyeleti nyitvatartással, illetve előzetes egyeztetéssel

Látogatható: 
2023.07.01 - 2023.10.31
CsatolmányMéret
kép .jpg84.68 KB