Meghosszabbítottuk a 2019-ben megnyílt "a feketéről" című kiállításunkat

A korona vírus közbeszólt

Enteriőr Böröcz András, Rácmolnár Sándor és Altorjai Sándor műveivel

Idén ünnepli/ünnepelné 30. születésnapját alapítványunk. Két másik ugyancsak 30 éves intézménnyel - a MissionArt és Várfok Galériával - közös kiállításra készültünk Kiállítóházunkban "3 x 30" címmel. A járvány miatt azonban ez lehetetlenné vált. De nem mondtunk le a közös ünneplésről, jövőre halasztottuk.
2020-ban tehát "A feketéről" mellett változatlanul látogatható a "Bán Mariann emlékszoba" is, az ismert egészségügyi szabályok betartásával.
Emlékeztetőül néhány szó a kiállításról:
Régen – legalábbis jól esik így gondolni – egyszerűbb volt a világ. Egyszerűbb volt róla feketén-fehéren gondolkodni, megnyilatkozni. Vagy csak „eladni” volt egyszerűbb – kinyilatkoztatásként akár – a feketefehéret? Akárhogyan is, ez az anakronisztikus jelenség, lesújtó eredményességével együtt nagy túlélőnek bizonyult.
Viszont van egy széles pálya, gazdag és színes, érzékeny világ – a képzőművészetek végtelenjére gondolok –, amelyben mindig születtek, születnek érvényes művek, megnyilatkozások: világos, kerek feketefehérek.
Kivételes terep ez a miénk; félelmetes, mert irgalmatlanul szókimondó, tiszta, pontos, de ringatóan költői is lehet, ahol a feketefehér érzékenysége nemhogy csorbult volna, tán még erősebb is, mint régi énje.
Ez a viszony más természetű, mint a legősibb páros, a fény-árnyék ereje; míg ezek nincsenek egymás nélkül, a fekete megáll magában, és megáll a fehér is – viszont láthatóan élvezik egymás társaságát.
Az Első Magyar Látványtár – messze nem elsőként – megpróbálja szóra bírni a feketét, kicsikarni titkait. A vallatásnál nélkülözhetetlen segítségünk, egyben a „vallomás” koronatanúja a mindentudó fehér.
A kiállításon, gazdagon árnyalt feketére számíthatnak, és megbízható fehérre. Jöjjenek el!
Vörösváry Ákos