Márton napi búcsú a Látványtárban

November 13-án, vasárnap 10 órátol akármeddig

A MEGHÍVÓ:

„Kultúra nélkül a létezés csak biológiai értelemben élet…”

Kedves és Jó Diszeliek, valamint másutt lakozó, hűséges Jóakaróink!

Röpül az idő! Márton nap újra közel. Máig is örömmel tölt el minket az első búcsúi nyitott nap emléke, amikor a falubeliek 1995-ben, először léptek be az Első Magyar Látványtár még épülő Kiállítóházába.
Odakinn akkor még igazi búcsúi forgatag uralkodott, zajos sokadalom, még volt céllövölde és „ringlis”, meg az árusok színes portékájának végtelen sokasága.
A malomban belül pedig emelkedett hangulat, ünnepi dekoráció, terített asztalok, gyertyák és fáklyák imbolygó fénye, megilletődött, ragyogó arcok. Gyönyörű volt, régen volt, igaz volt.

Azóta ugyan sok minden megváltozott a világban is, Diszelben is, fáj, hogy sok-sok arc hiányzik már, de mi idén is szeretettel és ráérősen várjuk a falu apraját és nagyját vendégeikkel együtt néhány pohár borra, emlékidézésre, jó ízű beszélgetésre.

Ezt az immár sok éves hagyományt a sokasodó keserves köznapi bajok, legfeljebb színezhetik, de meg nem szakíthatják.
Találkozzunk hát újra, múlassuk az időt vígan, s szabadon az egykori Stankovics-malom falai között!

„A nemzet színeiről” című aktuális kiállításunk igazi közönségsikert hozott a nyáron. A helybéliek nagy része most találkozik először új kiállításunkkal, kíváncsian várjuk észrevételeiket!

Meglepetést is tartogatunk vendégeinknek. Kiss Imre és a Tapolcán élő T. Szabó László jóvoltából újból működik a falu öreg, négylábú kereplője. Valószínűleg már csak a legidősebbek emlékeznek rá és valamikori hangjára, amikor is „a harangok Rómába mentek”.
Ezt a régen elnémult, termetes masinát még boldogult Anna nővér adta át megőrzésre a Látványtárnak a Templom felújítása idején.
Most tehát újra látható lesz ez az ódon szerkezet, és ki-ki meg is szólaltathatja majd mindkét hangján.

Mint már fentebb is írtuk, szeretettel várjuk Mindnyájukat, a Búcsú napján,

2011. november 13-án, vasárnap, 10 órától akármeddig!

Gyökér Kinga és Vörösváry Ákos
a Látványtár követei