Márton-napi búcsú a Látványtár Kiállítóházában

A tavalyi búcsúról
A tavalyi búcsúról

Idén 15-ik alkalommal nyitja meg kapuját a Látványtár Kiállítóháza Diszel Márton-napi búcsúján, november 14-én 10 órától, vendégül látva a falu lakóit, barátait, látogatóit. Az egész napos összejövetel hagyományosan a Kiállítóház aktuális kiállításának, idén a „333” című kiállításnak terében zajlik. A csobánci bor mellett jókedvű beszélgetéseket, találkozásokat, vidám hangulatot remélünk idén is, igazi ünnepet.

MEGHÍVÓ:

„Kultúra nélkül a létezés csak biológiai értelemben élet…”

MEGHÍVÓ
A LÁTVÁNYTÁRBA, A MÁRTON-NAPI BÚCSÚ NAPJÁRA

2010. november 14. 10-19 óráig

Kedves Diszeliek és Tapolcaiak, kedves Szomszédaink, Barátaink, Látogatóink!

20 éves az Első Magyar Látványtár Alapítvány. A látványtár szó saját lelemény, egyik Diszel-Budapest utunkon fogant, még a 80-as évek elején. Tehát korábban nem létezett. Mindezt azért tartjuk fontosnak elmondani, mert az elmúlt években „elszaporodtak a látványtárak”. Celldömölkön egy egyházi gyűjteményt kereszteltek látványtárnak. Szentendrén a Skanzen a pár éve modernizált és látogathatóvá tett raktárát nevezik hol Látványtárnak, hol Látványraktárnak. Miskolcon megnyílt egy magángyűjtemény, amelyet szintén látványtárként hirdetnek. Egy tűzijátékot gyártó, forgalmazó cég is erre a névre hallgat. (De olvastunk már – nyilvánvalóan ránk utalva – a világban működő látványtárakról, valamint megjelent egy pályázati kiírás is látványtárak – látványraktárak – létesítésére.)
Az elmúlt 5-6 év hírei ezek. Tehát a Diszeli az első a Látványtárak sorában. Milyen szerencse, hogy bizonyos előérzettől indíttatva, vagy valamely sugalmazás hatására neveztük el magunkat Első Magyar Látványtárnak.
Hasonlóan szerencsés döntésnek érezzük, hogy Diszelben született meg és itt működik a Látványtár Kiállítóháza. Meggyőződésünk, hogy a fővárosban sem lenne jobb helyen.
Megragadjuk ez ünnepi alkalmat, hogy megköszönjük Mindnyájuknak az elmúlt évek során kapott adományokat, a régi háztartások hajdan nélkülözhetetlen eszközeit, bútorokat, képeket, könyveket, fényképeket, de köszönjük a mesélt történeteket, köszönet a nemes, hegyi italokért, és köszönet a számtalan jó tanácsért, segítségért, mindenért!
És örülünk, nagyon örülünk, hogy évről évre meglátogatják a Látványtár Kiállítóházát a Búcsú napján!
Legyenek idén is otthon nálunk, szeretettel hívjuk és várjuk Mindnyájukat, vendégeikkel együtt, hogy immár szokás szerint beszélgetéssel, koccintgatással derűsen múlassuk az időt a „333” című kiállításunk terében!

Gyökér Kinga és Vörösváry Ákos
a Látványtár követei