Kutyavilág, oroszlánrész és más állatságok

Megnyílt a Látványtár Kiállítóházának új kiállítása - Állatábrázolások a Látványtárban

Enteriőr

Látványtár Kiállítóháza, Diszel
Megnyitó: 2016. június 18. szombat 17 óra
Megnyitja: Dr. Vásárhelyi Tamás biológus
Rendezte: Steffanits István és Vörösváry Ákos
Látogatható:2016. június. 19-től szeptember 30-ig

Az Első Magyar Látványtárról sokan azt gondolják és mondják, hogy „mindent gyűjt”. Nem gyűjt például állatábrázolásokat. 2015 tavaszán azonban kiderült, hogy ennek dacára jelentős mennyiségű állatos kép, szobor, rajz, fotó van raktárainkban, amelyek más gyűjtői szempontok alapján kerültek a gyűjteménybe. Ez új fölismeréstől hajtva csináltunk is ez év februárjában a budapesti Vízivárosi Galériában egy nagyon sikerült kiállítást ebből a „megtalált” mű-együttesből. Mondhatnák, hogy e „hálás témából” könnyű sikeres kiállítást rendezni. Van benne valami igazság, bár nem behízelgő kutya-cica-lóportrék sorából állt a kiállítás, hanem a legváltozatosabb állatseregletet vonultattuk fel; ami-csak-elképzelhető! A bogárrajzoktól, bogárszobroktól, bogárméretű állatszobrocskákon át professzionális művészek remekein, állatkerti rajzain, madárkölteményein át, ismeretlen szerzők állatzsánerei, valamint mesés, groteszk és abszurd ábrázolások is fontos szereplői voltak a budapesti kiállításnak… és nem álltunk ellen az ízes, de olykor, bizony csetlő-botló giccsek vonzerejének sem, különös tekintettel a koronás címerállat – a gímszarvas, és a kivételes tollas lény – a hattyú sok-sok megjelenítésére.
Diszeli kiállításunk – úgy tűnik – még „olyanabb” lesz. Jelentős darabok kölcsönzésével és raktáraink alaposabb feltárása révén lesz még gazdagabb.
Bizonyosra vehető, hogy minden korosztály számára örömteli meglepetések forrása lesz ez a kiállítás, igazi látogatóbarát rendezvény.