Gadó Gábor Quintet

Jazzkoncert a Látványtárban

2011. július 19-én, kedden este 8 órakor, Diszelben a Látványtár Kiállítóházában. (Diszel, Templom tér)

gitár - Gadó Gábor
klarinét - Rozmán Lajos
szopranino és alt-szaxofon - Váczi Dániel
nagybőgő -Ajtai Péter
dob-Geröly Tamás

Gadó Gábor Budapesten kezdte jazz-életét, Babos Gyula tanította, s hamar a hazai élvonalba került. Mielőtt második hazájába, Franciaországba költözött, még Nikola Parovval körbeturnézta Európát. Párizsban Matthieu Donarier (tenorszaxofon), Sébastien Boisseau (nagybőgő) és Joe Quitzke (dob) részvételével megalakította kvartettjét, amely azóta is töretlen sikerrel koncertezik. Francia társaival a Greetings from the angel című albumon játszott először, amit a Homeward és a kimagasló sikerű Orthodoxia követett. Zeneszerzője és közreműködője Winand Gábor Corners of my mind című lemezének, amelyet a francia Jazzman magazin a 2002-es év legjobb jazzlemezei közé választott.
Pályafutását 2003-ban a francia L'Académie du Jazz az év európai jazz-zenészének járó díjjal ismerte el. Francia és nemzetközi fesztiválok, klubok keresett vendége, többek között a következő helyeken lépett már fel: Festival de Châteauroux, Festival de Jazz de Montlouis/Loire, Rencontres Internationales de Jazz de Nevers, Festival Crest Jazz Vocal, Festival de l'Hotel d'Albret (Párizs), Tete Montoliu Jazz Festival (Barcelona), Festival de Jazz de Souillac, Festival de Jazz de Vitrolles, Fete de la musique de Téhéran, Mittel Europa Jazz Festival (Schiltingheim), Paris Jazz Festival.

RÉSZLETEK GADÓ GÁBOR LEVELÉBŐL (2011.jún.19.) :

„Kedves Kinga, üdvözlöm !

Ezen a nyáron néhány produkciót "residence"-szerűen készítünk elő a jövő évre, itt Hegymagason, ahol már több éve házunk van. :
Ez azt jelenti, hogy az e-produkciókban résztvevő zenészek egy időre ide költöznek a faluba, ahol koncentráltabb munkát tudunk végezni, mind a normál napi gyakorlatban.
A falu adja a munkahelyeket (templom, faluház, stb).
Eközben szeretnénk játszani néhány koncertet a környéken, így természetesen adta magát, hogy a Malmot is megkeressem, ami szellemiségét tekintve véleményem szerint közel áll ahhoz, amit én csinâlok.

így hát két különböző produkciót javasolnék:
az első társulattal július 15. - 20. között dolgozunk, így ezekben a napokban lehetséges koncertezni. Ez egy gyönyörű zenekar, quintet formátumban, amellyel a kora-barokktól használunk fel zenei mintákat egészen a kortárs zene legutolsó pillanatáig (mint Heinz Holliger, Wolfgang Rihm, stb) de semmi direkt, minden át van futtatva egy sajátos improvizatív nyelven és hangzáson, keverve az originális kompozíciókkal. Zenét szavakkal nem lehet megközelíteni, így ez a maximum ami erről eszembe jut…
… a következő alkalommal Belgiumból érkezik Laurent Blondiau, aki az egyik legismertebb europai trombitás, a Mäâk Spirit együttes vezetője. Vele egy trio programot fogunk fölépíteni közös kompozíciókból, plusz pár átirat Mahler, Schönberg, főleg ebből az időszakból. Itt Geröly Tamâs lesz a harmadik tag.” (EZ A KONCERT AUG 10-ÉN LESZ A LÁTVÁNYTÁRBAN)