"A FEHÉR" ÉS "KICSINY BALÁZS: IDEIGLENES FELTÁMADÁS"

2015. JÚNIUS 27-ÉN, 17:00 ÉS 17:30 - KÉT KIÁLLÍTÁS NYÍLIK A LÁTVÁNYTÁR KIÁLLÍTÓHÁZÁBAN

Enteriőr rendezés közben
"A fehér" enteriőr 2.
"A fehér" enteriőr 1.
Kicsiny Balázs: Tükröződés a mennyezeten  /2013.

1.
A FEHÉR
A Látványtár új, egy éves, nagy kiállítása

Koncepció: SIMON ZSUZSA, VÖRÖSVÁRY ÁKOS
Rendezés: STEFFANITS ISTVÁN, VÖRÖSVÁRY ÁKOS
Megnyitó: 2015. június 27-én, szombaton, 17 órakor
A kiállítást megnyitja: NAGY ANDRÁS esztéta, a Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusa

„25 évesek vagyunk. Májusban 25 éves lett az Első Magyar Látványtár. Jubileumi kiállításunk a fehérről szól és működésünk során az első, amely nem saját kútfőből, hanem baráti inspirációból született, elfogadva Simon Zsuzsa koncepcióját. 2014 őszén nagy kedvvel láttunk a „fehér” feltérképezéséhez; műtermekben, gyűjteményekben és raktárainkban kutattunk. Munkakedvünket csak fokozta, amikor „szembetalálkoztunk” Pálóczi Horváth Ádám (1760-1820) egy sorával a fehérről: „ez a színeknek summája…”.
A kiállításra készülve először különös vágyam támadt.
Üresen megmutatni a Látványtár Kiállítóházának frissen meszelt falakkal övezett, frissen meszelt mellvédekkel tagolt, izgalmas tereit. (Ahogyan rajtunk és a festőmestereken kívül még senki sem láthatta.) Ennél fehérebb kiállítást „rendezni” már erőlködés lenne – gondoltam. De felülkerekedett bennem a művek és a tárgyak szeretete (nem beszélve a téma lehető gazdagságáról), a kiállítás-látogatók becsülése és még valami; az otthonról hozott és levetni nem teljesen sikerült „konzervativizmus”… és fehér képeket akasztottunk a fehér falakra, és fehér szobrokat, szoborszerű, fehér tárgyakat állítottunk a térbe, fehér leplekkel lágyítottunk szögleteket…E munka eredményét mutatja ez a kiállítás. . .”
/Vörösváry Ákos/

Látogatható: 2015. június 28-től, szeptember 30-ig 10-18 óráig, ezt követően 2016. május végéig előzetes bejelentkezéssel.

2.
KICSINY BALÁZS: IDEIGLENES FELTÁMADÁS
kamara kiállítás

Megnyitó: 2015. június 27-én, szombaton, 17:30-kor
A kiállítást megnyitja: JERGER KRISZTINA művészettörténész, a kiállítás kurátora és rendezője

Kicsiny Balázs, festményein különös időben, az ideiglenes Feltámadás pillanatában ábrázolja hőseit; a lovast, az ejtőernyőst, a billiárd játékost, a szobafestőt, a szántó-vetőt és a méhészt. Hogy ez a rendkívüli esemény, még ha ideiglenesen is, miért épp velük, akkor és ott történik, arra magyarázat nincs. Így egymásról mit sem tudva, hivatásuk teljesítése közben éri őket az örömhír; hogy munkájuk céltalan és nem jár érte fizetség. Így vágtatnak tovább, esnek, lógnak, festenek, szántanak és biliárdoznak hőseink, meggyőződve arról, hogy mindennek csak akkor és ott lesz értelme, amikor majd eljő a nem ideiglenes, hanem végső Feltámadás.

Látogatható: 2015. június 28-től, szeptember 30-ig
Időpont: