Esti kamarazene a Látványtár Kiállítóházában

2013.július 26. péntek, 20 óra

Váratlan, előre nem tervezett, komolyzenei koncert a Látványtárban.
PROGRAM:
1. J. S .Bach: Goldberg Variációk BWV 988 Vonóstrióra, D.Sitkovetky átíratában
s z ü n e t
2. Kodály Zoltán: Duo hegedüre és gordonkára Op.7

Belépőjegy: 1500-Ft

A részben hegymagasi lakos, Csermák Éva kezdeményezésére létrejött egy kamarazenei fesztivál, ami az elmúlt tíz évben számos kiváló magyar és külföldi zenészt csábított erre a különleges vidékre. Az eredeti Hegymagasi Zenei Napok mostanra régiós eseménnyé bővült és gyarapítja a környék kulturális életét. Példamutató az a közösségi összefogás, amelynek eredménye, hogy évről évre ismét megrendezésre kerülnek a koncertek. Az utóbbi években kizárólag az önkormányzatok, helyi civil szervezetek, és magánszponzorok támogatásával valósul meg a fesztivál. Legutóbb a Berlin-Budapest kvartett adott hangversenyeket, most duó és trió formációkban hallhatjuk a magyar és német művészeket.

A FELLÉPŐ MŰVÉSZEKRŐL:

Csermák Éva
A dunaújvárosi születésű hegedűművész középfokú tanulmányait a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte. Èrettségi után felvételt nyert a salzburgi „Mozarteum „ Zeneművészeti Akadémiára, ahol 2000-ben szerzett kitüntetéses diplomát. Tanárai Prof.Dr.H.Zehetmair, Lucas Hagen és Lavard-Skou Larsen voltak. Részt vett Zsigmondy Dénes kurzusain, kamarazenére a Hagen Quartett, Kurtág György és Rados Ferenc tanította. Többek között a Mozarteum Zenekar Salzburg, Camerata Salzburg és a Budapesti Fesztiválzenekar gyakori szereplője volt. 2002-2007- ig a Deutsche Kammerakademie szólamvezetöje. 2008 óta tagja a Mendelssohn Kamarazenekarnak Lipcsében, rendszeresen játszik a Berliner Symphonikerrel, valamint a Concerto Budapest Zenekarrral. 2001-ben Csalog Gáborral megalapítja a Hegymagasi Zenei Napok kamarazenei fesztivált, melynek azóta is müvészeti vezetője. A kamarazene mindig is jelentős szerepet foglalt el zenei pályafutásában. 2011 rendszeresen játszik a Deutsche Staatsoperben Berlinben.

Verena Wehling
Verena Wehling kezdetben hegedűszakra járt Saschko Gawriloffhoz, Igor Ozimhez és Ulrike Dierckhez. Miután ezt sikeresen elvégezte, a brácsa iránti lelkesedésből szakot váltott, és Saarbrückenben Dietmut Poppen professzorhoz, majd Berlinben Neithard Resához és Wilfried Strehléhez járt. A Berlini Filharmonikus Zenekar Karajan-Akadémiájának ösztöndíjasa, később a Mahler Chamber Orchestra szóló brácsása. 1997-ben a nemzetközi Lionel-Tertis-verseny nyertese. Lelkes kamarazenész, és kifejezetten támogatja a kortárs művek előadását. 2001 óta a berlini Deutsche Sinfonie-Orchester brácsása.

Rohmann Ditta
A fiatal magyar csellistageneráció kiemelkedő tehetsége. Ennek elismeréseképp 2011-ben Junior Prima díjban részesült, 2012-ben pedig a lipcsei Bach-versenyen díjazták tudását.
Kitüntetéses diplomát szerzett Budapesten Perényi Miklósnál és Baselben Ivan Monighettinél, tanult Bostonban, a New England Conservatoryban Suren Bagratuninál is. Számos mesterkurzuson csiszolta tudását (Steven Isserelis, Rados Ferenc, Schiff András, Boris Pergamenschiow stb.). Tizenéves kora óta koncertezik Európa-szerte, hazai és nemzetközi fesztiválok résztvevője. Aktív résztvevője a hazai koncertéletnek. A Zürichi Opera és a Chamber Orchestra of Europe résztevevőjeként a legfontosabb koncerttermekben is fellépett. Nagy hatással voltak rá kamarapartnerei, többek között Nagy Péter, Rohmann Imre, Perényi Miklós, Várjon Dénes, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin. Fellépett kamara- és szimfonikus zenekarokkal (Baseli Szimfonikusok, Liszt Ferenc Kamarazenekar).Számos hanglemez- és rádiófelvételt készített (HUNGAROTON, BMC, Magyar Rádió, MTV, Svájci DRS. Kamarazenészként nemzetközi és hazai versenyek díjazottja, a Premio Trio di Trieste (Mali Emesével) és az Orpheus Festival Zürich (Anna Kuvajával) különdíjasa. Többek között Artisjus- és Fischer Annie-díjjal tüntették ki.
Az új zene, a zenei ismeretterjesztés elkötelezettje, a kortárs zenét játszó THReNSeMBle és a zürichi székhelyű Weinberger Kammerorchester alapító tagja. Mesterkurzusokat és előadásokat tart országszerte. Jelenleg a Zeneakadémián doktorandusz hallgató, egyúttal a Debreceni Egyetem tanára. www.dittarohmann.com